Vård och coachning inom idrotten

Att sporta är något som är krävande av både kroppen och psyket, speciellt på elitnivå. Men vilka insatser är det som idrottare får och behöver?

Coachning

fotbollscoachDen främsta och kanske viktigaste kontakten en idrottare har är dess coach, något som är sant oavsett om man pratar om lag eller individsporter.

Coachen, som vi i Sverige oftast kallar tränaren, är ansvarig för spelarnas eller personens fysiska, sportsliga och personliga utveckling. Här är den sista delen viktigare än vad många först kan tro. På högre nivåer har han dessutom ofta hjälp av en idrottspsykolog som hjälper idrottaren att klarare kunna reflektera över sina prestationer och bättre kunna fokusera på det arbete som ligger framför henne eller honom.

Ofta är det just det psykologiska som kan vara den avgörande skillnaden mellan att vara en av alla andra i världseliten och att vara oddsfavorit.

Just oddsen kan vara en bra motivering för idrottaren samt ett sätt för personens fans att visa sitt stöd. För att inte tala om göra tävlingarna ännu lite mer spännande då man kan vinna tillsammans med sin förebild.

Rehabilitering

Inom vissa sporter kan skaderisken vara hög vilket ställer höga krav på både idrottaren själv, coachen och andra stödpersoner.  När olyckan väl har hänt krävs det självklart att sjukvården tillsammans med den skadade och  hens team kommer fram till en bra rehabiliteringsplan. Men även här är den mentala biten vital och stort ansvar vilar på coachen och idrottspsykologen för att få idrottaren motiverad och målinriktad.

Psykologisk ”rehabilitering” kan även vara viktiga vid tävlingsnederlag för att inte låta det befästa sig i psyket och göra det svårare att fokusera under tävling.