Övervikt och viktnedgång

Övervikt är en samhällsproblem i många länder idag, och Sverige är inget undantag.  På många håll är det också ett växande problem, och många jobbar hårt för att informera och förhindra detta. I slutändan ligger dock mycket ansvar på individen att veta vad som är bidragande faktorer till viktuppgång och att faktiskt gå ned i vikt om man är överviktig eller lider av fetma.

WHO (World Health Organization) har bland annat räknat att världsomfattande har fetma tredubblats sedan 1975 och att 1,9 miljarder personer, 18 år eller äldre, var överviktiga. Och bland dessa ansågs 650 miljoner lida av fetma. WHO menar att medan övervikt och fetma går att förhindra finns det faktorer som gör detta svårare i samhället, bland annat hur matindustrin fungerar. De anser även att information är av yttersta vikt och att alla individer måste tidigt i livet bli informerad om vad som utgör en hälsosam livsstil.

Denna information är dock inte bara i förebyggande syfte utan är även det som kan hjälpa överviktiga att gå ned i vikt. Ju mer någon väger desto tyngre kommer nog detta arbete även att vara, men med tanke på alla hälsorisker som kan komma från att man väger alldeles för mycket, kommer det alltid vara något som är värt allt arbete som måste läggas ned på det.

Medan det finns sådant som kan hjälpa viktminskning är det viktigt att använda dessa hjälpmedel i samband med en annars hälsosam livsstil med både sund kost och fysiskt aktivitet. Det bästa sättet att gå ned i vikt är att tänka långsiktigt. Långsam med stadig viktnedgång ger ofta betydligt mer beständiga resultat. För snabb viktnedgång ökar riskerna att man lägger på sig vikten igen inom en snar framtid.

En stor del av viktnedgång är vad man äter och det bästa man kan göra är att reducera mängden socker och mättat fett man äter. För många kommer detta betyda att man måste börja läsa på sig en hel del om innehållet i den mat man regelbundet äter och även börja leta alternativ till säkert en hel del.