Olika sätt för att stressa mindre

Stress är en vanlig del av vardagen och i vanliga fall är det helt ofarligt. Det är när vi är stressade under lång perioder som vi riskerar att bli utbrända, ett ord som skrämmer många efter alla historier om den svåra vägen tillbaka. 

Arbetet

Du ska må bra jobbet, med tanke på hur många timmar du spenderar på arbetet varje dag behöver du känna dig trygg där. Om du har ett stressigt arbete och har ingen tid för återhämtning måste du meddela chefen. Om denne inte lyssnar är det dags att gå till facket för stöd. De kan se över dina arbetsuppgifter och se om kraven är rimliga eller inte. Långvarig arbetsstress är den vanligaste vägen till utbrändhet.

Hemma

Du behöver inte vara den perfekta partnern, vännen eller föräldern. Vi sätter gärna för höga krav på oss själva och gör det omöjligt för oss att leva upp till det. Det är svårt att stänga av alla måsten och tillåta sig själv att göra ingenting eller göra det som man själv mår bra av. Här kan du också behöva stöd och hjälp utifrån. Via din vårdcentral kan du komma i kontakt med specialister på stress eller en terapeut som du kan prata med. De kan sedan ge dig verktygen du behöver för handskas med alla krav och måsten på ett konstruktivt och hälsosamt sätt.