Lär dig mer om hjärt-lungräddning & första hjälpen

Att HLR hjälpen kan rädda liv är ingen nyhet. Det är ungefär 5 500 personer varje år som får hjärtstopp utanför sjukhus.

Forskning visar att uppemot 70 % av de som fått ett hjärtstopp överlever om någon startat hjärt-lungräddning direkt samt om en hjärtstartare används inom tre minuter.

Att gå en HLR utbildning samt ha en hjärtstartare i alla lokaler är av största vikt. Det kan nämligen hjälpa till att rädda liv på kollegor, familjemedlemmar samt vänner.

Vad händer vi ett hjärtstopp?

Om någon får ett hjärtstopp kan inte personens hjärta pumpa runt blodet i kroppen längre. Genom att starta hjärt-lungräddning kan blodet pumpas runt manuellt via kompressioner. Att ge bröstkompressioner och inblåsningar kan hålla blodcirkulationen igång fram till att en hjärtstartare finns tillgänglig eller till ambulanspersonalen anländer.

Prata med någon professionell

Att vara på plats när någon får ett hjärtstopp kan vara både läskigt och kännas traumatiskt. Det kan vara bra att prata med en psykolog eller gå i terapi om upplevelsen känns för jobbig samt om du känner att det är svårt att komma över den. Att bearbeta händelsen kan vara svårt att göra själv men utbildade personer kan ge dig redskap som du kan använda dig av.