Hälsosamma kostvanor

Vår diet kan ha en avgörande roll i vår hälsa. Talesättet “du är vad du äter” är på så sätt i någon utsträckning mycket sant. Men att slå fast vad som är hälsosamt verkar ibland inte vara så enkelt som man först skulle tro. 

Vetenskapen har gjort fantastiska framsteg inom så många olika områden men vi har nog alla har erfarenheten med att läsa om att något är bra för oss en gång och dåligt nästa gång. Men detta är inte alla gånger felet i vetenskapen som bevisat det ena eller det andra. Många gånger kan det faktiskt vara hur detta kommuniceras till oss som är boven.

När en dagstidning rapporterar om de fantastiska effekterna av ett livsmedel som just har bevisats kan det mycket väl vara fallet att effekterna har överdrivits och vad studierna egentligen visade var väldigt små fördelar i det stora hela.

Vad vi däremot kan säga väldigt säkert är att alla kan dra nytta av att dra ned på konsumtionen av socker av alla dess slag. En gång i tiden trodde man att det var fett som gjorde oss feta, men idag vet vi bättre. Vi har också länge fått höra att vi behöver dricka mjölk för att få starka ben i kroppen, men det finns många kulturer där mjölk inte konsumeras av några andra än spädbarn och de lider inte av ökad benskörhet.

Vi vet också att eventuella matallergier eller val som vegetarianism och veganism kan resultera i brister på en del vitaminer och mineraler. Men det är något vi relativt enkelt kan åtgärda med kosttillskott. Butiker som Greatlife gör det dessutom väldigt lättillgängligt med kosttillskott av många olika slag.

Så länge man äter varierat ökar man chansen att man får i sig alla viktiga ämnen kroppen behöver. Så fort man medveten tar bort vissa livsmedelskategorier ökar risken för brist på ett eller annat ämne.