Enkla lösningar på svåra problem

Stress är nutidens stora folksjukdom. 16 % av Sveriges vuxna befolkning uppger att de lider av stress i någon form. Orsakerna till stress kan variera stort men följderna av långvarig stress är enbart negativa. Hjälp finns att få, men du kan få vänta länge speciellt om du inte har tydliga skäl till stressen eller en tidigare ställd diagnos. För dig som inte upplevt långvariga eller svåra problem så finns mycket som du själv kan göra.

Naturen är en plats där många stressade upplever att pulsen går ned och andningen saktar in. Den ger en möjlighet att lyfta blicken och en känsla av att vara liten och en del av ett större sammanhang. När man upplever stress är det lätt att fastna i huvudet, men en promenad i naturen kan hjälpa dig ut ur huvudet en stund och ge dig avkoppling och fylla på din energi. Massage är också en beprövad metod för att lindra stress. Att en annan människa tar i dig med fasta lugna rörelser hjälper kroppen att slappna av. Mänsklig beröring är ett naturligt sätt för oss att flytta vår uppmärksamhet, det är ett sätt påkalla vår uppmärksamhet. Genom massage känner vi in kroppen och flyttar vårt fokus från våra tankar.  Den ofta lugna miljön hos massören hjälper dig också att komma ned i varv.

Modern teknik sägs av många vara en av orsakerna till de utbredda stressproblem i samhället. Men tekniken har också gjort det möjligt att förebygga och behandla stress. En ny metod är så kallade hälsoarmband, då menar vi inte de som mäter steg och puls utan armband som är gjorda för att signalera lugn i din kropp. När vi blir stressade börjar våra uråldriga funktioner att dominera våra beteenden. Flykt och kamp är det som dominerar fast vi kanske inte märker det. Armbandet skickar milda elektriska vågor som skall få oss att slappna av och koppla på våra mer avancera sinnen för att tänka mer klar. Testa du också!