Bli av med svartsjukan

Svartsjuka är formellt sett inte någon psykiatrisk diagnos och därför finns det heller ingen direkt forskning på det här området. Däremot är svartsjuka en typ av tillstånd som kan drabba oss alla, befogad som obefogat.

Svartsjuk beskrivs av psykologer ofta som en slags rädsla för att bli lämnad, bedragen eller bara åsidosatt. Här beskrivs också svartsjuka som en oro för att bli lurad av människor i ens närhet. Men hur blir man då av med svartsjukan och hur klarar man sig från att inte låta den här typen av rädsla ta över känslorna? Terapi och annan professionell hjälp kan vara ett steg i rätt riktning för den som behöver ta sig ur ett svartsjukt tillstånd. En objektiv person utifrån kan hjälpa människor att förstå sig på sina känslor och bli av med svartsjukan på ett sunt sätt.

Kanske vet du inte ens om att du besitter typiska drag för vad som lätt kan leda till svartsjuka i exempelvis en relation, eller kanske är det så att du underskattar dig själv och därför skapar en rädsla för att bli sviken av andra? Professionell hjälp mot svartsjuka ger dig de rätta verktygen för att leva ett mer harmoniskt liv i en relation. En svartsjuk person lever ett stressat liv där det mesta handlar om att man inväntar det värsta, det kan vara en liten detalj som ett leende som personen i ett svartsjukt tillstånd uppfattar på fel sätt. Hälsotidningen Må Bra skriver att fysisk aktivitet är bra för att förebygga svartsjuka, i varje fall precis när man som person känner att känslorna är på väg att ta över, det renar känslokanalerna!

Att vara ärlig mot sig själv och erkänna att man har problem med svartsjuka är också viktigt för att komma ur den negativa spiralen av dåliga tankar och negativt beteende.