Åldras rätt och värdigt

Att åldras är sällan kul eller något som man ser framemot.  Men genom att försöka åldras snabbt och med värdighet, behöver det inte vara den hemska upplevelsen som många får det att tro.

Acceptera

Acceptera att du blir äldre och ta det med en klackspark. Att förneka sin egen ålder eller nya hinder är i slutändan bara något som straffar dig själv. Du behöver inte få en annan personlighet bara för att du behöver glasögon, dina ögon speglar inte hela dig.

Om du börja höra dåligt, skjut inte på att göra en hörselundersökning eller köpa din första hörapparat. Det är mycket tråkigare att gå omkring i flera månader eller år och undra vad folk säger.

Hjälp på traven

Om du vill åldras långsammare eller med stil behöver du hjälpa din kropp på traven. Tänk efter lite extra på vad du äter. Dagarna då du kunde svulla en hel helg kanske är över, du behöver dra ned på kaloriintaget för att inte bli överviktig.

Du behöver lista ut vilken typ av kost som din kropp gillar, matsmältningen förändras med åren och livsmedel som gick bra att äta tidigare kan idag leda till förstoppning, gaser eller magknip.

Träna mer, specifikt styrketräning. Musklerna bryts ned snabbt med ålder. Men det är fullt möjligt att bygga muskler även i hög ålder. Du kan vara över 60 år och påbörja en ny träningsresa.

Har du ännu inte kommit upp i åldern kan du slå ett slag för din framtida hälsa. Ju starkare muskler du skaffar som ung eller i medelåldern, desto mindre risk för problem och krämpor som gammal.